Görsel Programlama 2 - Vize Öncesi Ders içi Araştırma

Asp.Net Nedir? 


Microsoft’un geliştirdiği .Net Framework üzerinde çalışan web uygulama dilidir. Dinamik web siteleri, web uygulamaları veya XML web servislerini geliştirebilir. Server tabanlı bir web geliştirme platformudur.

.Net Framework Nedir?

Microsoft tarafından geliştirilen uygulama geliştirme platformudur. Paylaşımlı kod kütüphanesi ile pek çok çeşit fonksiyonu çalıştırabilir.

Web Programlama Nedir?


Web programlama kısaca; web üzerinde dinamik sayfalar oluşturmaya yarayan diller topluluğudur. Bu diller; sunucu taraflı olmak üzere başlıca, php, .net ve jsp. Tarayıcı/kullanıcı olmak üzere javascript’tir örneğim: bir linke tıklandığında ne olacak, bir butona basıldığında hangi özellik çalışacak, metin alanlarına girilen bilgiler göndere basıldığında nereye gidecek nasıl kaydedilecek vs. bunlar için yapılan işlemlere Web Programlama diyoruz.

Asp.Net Hangi diller ile birlikte yazılabilir?

C#, VB, J#, Visual Basic, C++,Visual F#

MVC Nedir?

Model= Projede kullanılan nesnelerin oluşturulduğu katmandır. Veri tabanını sınıflar ile ifade eder. Veri erişimi ile veritabanı üzerinde ekleme, düzenleme, silme gibi veri işlemleri yapılır.

View=Kullanıcının gördüğü ara yüzdür. Web sayfası veya masaüstü uygulaması olabilir.

Controller= Model ve view katmanları arasında köprü görevi görür. View katmanından gelen isteği işleyerek model katmanına aktarır ve model katmanında yapılan işlemlerden kullanıcıya bir view döndürür.

MVC bu üç kelimenin baş harflerinden oluşan bir mimari desendir.

Asp.Net’te Codebehind dosyaları ne anlama gelir?

Tasarım ve kodlamanın ayrı sayfalarda yapılmasıdır. Aspx uzantılı sayfada tasarım yaparken aspx.cs uzantılı olan sayfada ise program yazabiliyoruz.

Kimlik Denetimi Nedir?

Kullanıcıların bir web sayfasına veya uygulamaya girmek istediğinde, kullanıcıya ait bir kullanıcı adı veya parolası olup olmadığını veri tabanından kontrol eden sistemdir. Eğer yoksa oluşturulmasını ister.

Forms Authentication Nedir?

Kullanıcıdan, kullanıcı taraflı oluşturulmuş bir web sayfası aracılığıyla kullanıcı adı ve parola girilmesini isteyen kimlik denetim modudur. Ayrıntıları genellikle veri tabanıyla karşılaştırır.

Authorization Nedir? 

Kullanıcı yetkilendirme - Dosyaları okuma, silme ve değiştirme gibi işlemlere hangi kullanıcıların erişebileceğinin belirlendiği kısımdır.

Roller Nedir?

Bir forum sitesi iyi bir örnek olarak verilebilir. Bir forum sitesini kullanan kullanıcıların aşağıdaki gibi rolleri olabilmektedir.
  1. Sistem Yöneticisi, ekleme, silme güncelleme gibi işlemlerin hepsini yapabilen en yetkili kullanıcıdır.
  2. “Moderator”, sadece gelen mesajları onaylayabilir
  3. “Abone”, yeni mesaj yaratabilir, mesajları okuyabilir, yönetici özelliklerini barındırmaz.
  4. Diğer (genel Internet kullanıcıları), sadece mesajları okuyabilirler.

Visual Studio 2017’de yeni proje oluştururken Kimlik Denetimi ile web form nasıl açılır






ADO.NET nedir?

ActiveX tabanlı çalışan, Microsoft’un veri erişim teknolojisidir. Uygulamamız ve veri tabanı arasında köprü görevi görür. Verilerimizi görebilir, güncelleyebilir, silebilir ve veri ekleyebiliriz.



nvarchar ile varchar arasındaki fark;

varchar : Latin alfabesi için kullanılır ve her karakter için 1 byte veri boyutuna sahiptir.

nvarchar : Arap, Çin alfabeleri gibi Latin olmayan alfabeleri de kapsamaktadır ve her karakter için 2 byte veri boyutuna sahiptir.

Not: Cevaplar internet sitelerinden derlenerek Bilgisayar Programcılığı öğrencileri tarafından hazırlanmıştır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SQLite Değişken tipleri ve Komutları

Mobil Programlama - Not Hesaplama Uygulaması

Sistem Analizi ve Tasarımı Proje Sonu Bilgilendirme